Rotavdraget skapar problem för byggföretagen

Byggföretagen har stora problem att hantera rotavdraget. Många företag skriver fel på blanketten de lämnar in till Skatteverket och då tvingas de vänta länge på att få tillbaka pengarna.

Tidigare artikel:

– Tyvärr har vi sett att det är många fel ifyllda blanketter från företagen, säger Anna Gustavsson på Skatteverket i Växjö.

Rotavdraget ska få svenskarna att vilja bygga mer genom en lägre arbetskostnad. Från början var det kunden som skulle göra avdraget hos Skatteverket, men från den 1 juli är det företagaren som får göra avdraget åt kunden.

Många gör fel
Många företagare var skeptiska redan från början eftersom de skulle få ligga ute med pengarna i upp till tio dagar. Och om de fyller i blanketten fel kan de tvingas ligga ute ännu längre med pengarna.

– Det kan fattas fastighetsbeteckningar, man kan ha fyllt i ören fast man bara vill ha hela kronor. Om det är två makar som ska hälften var så måste man dela upp summan och där gör man mycket fel, säger Anna Gustavsson.

Uppmanas att vara noggrannare
Skatteverket i Stockholm bekräftar att insamlingskontoret i Västervik har fått problem med fel ifyllda blanketter, och att man så snart som möjligt ska komma ut med ett pressmeddelande om det.

Men tills dess uppmanar Anna Gustavsson på Skatteverket i Växjö att företagen ska bli mer noggranna, så att man slipper hantera blanketterna manuellt i Västervik.

– Ju fler som gör fel, desto mer jobb får vi och konsekvensen blir att det tar längre tid att få pengarna säger hon.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se