Mediesnillet Hyland – före sin tid

10 min

Den 3 oktober 1962 sändes Hylands Hörna för första gången. Det kom att bli en av 1960-talets största TV-succéer. Lennart Hyland började sin bana på radion redan 1945. Han beskrev själv radion som något av en diversehandel under de första åren efter krigsåren, där han fick möjlighet att testa nya idéer.

 
Hyland var formuleringsglad och försökte avdramatisera radion genom att släppa fram vanliga människor. Hans första egna radioprogram var ett reportage från Öjebomåla gård i Småland 1945. 
Lennart Hyland som sportreporter

Lennart Hyland gjorde sig känd som en fenomenal snabbpratare. Sitt stora genombrott fick han vid ishockey-VM i Sverige 1949. Här kommer vi in i andra perioden i matchen mellan Sverige och Tjeckoslovakien och ställningen är 4-2 till Sverige:

Vid VM-finalen i fotboll mellan Sverige och Brasilien på Råsunda 1958, refererade Lennart Hyland. Sverige förlorar matchen men spelarna var ändå glada över silvermedaljen.
 

 
Det mest klassiska av alla sportreferat i radioarkivet med Lennart Hyland är från Sveriges match mot Kanada vid hockey VM i Colorado Springs 1962. Ett hockey-VM som slutade med guld för Tre Kronor.
 

 
1949 intervjuade Lennart Hyland den unge och fotbollsstjärnan Gunnar Nordahl dagen efter att han som förste svensk skrivit på ett fett proffskontrast med Milan i Italien.


Hyland – den store underhållaren


Under sin tid på radion var Lennart Hyland anställd som reporter, senare sportchef, men lånades ofta ut till underhållningsavdelningen. 
 


Under hela 1950-talet var Lennart Hyland Sveriges Radios lek- och underhållningsfarbror. I Karusellen som startade i radion föddes också nya stjärnor som Gösta ”Snoddas” Nordgren, som tidigare varit en okänd bandyspelare.
 

 

Lekarna i Karusellen gick ut på att aktivera lyssnarna och få dem att delta i allehanda kollektiva upptåg – till exempel fick han hundratals lyssnare att ta sig till Humlegården för att byta julklappsslipsar.
 
Karusellens mest omvälvande händelse var Frufridagen 1954. Alla män skulle ge sina fruar ledigt en söndag och själva ta hand om hushållsbestyren.


En självklar man för televisionen

Hyland var långt före sin tid och vid den officiella TV-premiären den 29 oktober 1954, så var han den självklare programedaren för underhållningsprogrammet "En skål för televisionen".TV-programmet Stora Famnen med Lennart Hyland, Siw Malmkvist och Egon Kjerrman startade i TV 1959. Hylands Hörna var en USA-inspirerad talk-show som startade i radion 1961 och året därpå flyttade över till TV. Hörnan var ett annorlunda underhållningsprogram, där Hyland satt vid sitt skrivbord och lät gästerna ta plats i en soffa bredvid. 
 
Det var i Hylands Hörna som Per Oscarsson nakenchockade svenska folket när han klädde av sig på bästa sändningstid och gav en lektion i sexualkunskap. Olof Palme försvarade Sveriges Television i riksdagen 1967 för att dom släppt fram Per Oscarsson iförd  bara kalsongerna.


Hylands Hörna blev en av 1960-talets största publiksuccéer. Andra Hylandprogram i TV har bl a varit Karusellen, Lyckohjulet, insamlingen Röda Fjädern, Stora Famnen och Go´morron Sverige. Lennart Hyland avled 1993.


Återföreningen av 1951 års män

 
Ett av Hylands alla Karusellupptåg var Föreningen 1951 års män. Alla föräldrar som födde barn under Karusellsändningen den 7 april 1951 uppmanades att höra av sig till programmet.
 
När Karusellen började sändas i TV 1963 så tog Hyland tag i Karusellbarnen från 1951 och bildade Föreningen 1951 års män. Han uppmanade alla killar som var födda under hela 1951 att höra av sig, totalt ca 5 400 12-åriga pojkar.
 
Billigare bio och godis var ett par av föreningens mål. Förmånen var att medlemmarna hade fri karusellåkning på medlemskortet. Medlemsavgiften var 1 krona och målet var att samla in pengar så att föreningen kunde ställa till med fest när medlemmarna skulle fylla femtio.
 
Den 26 oktober 2002 blev det en återförening med ett par hundra av föreningens medlemmar som träffades för första gången sedan sextiotalet. Det blev direktsändning med Ulf Elfving och fest i Berwaldhallen.