Gävle

Läkerol fyller 100 år

I morgon fyller gävle-pastillen Läkerol 100 år. Något som har fått företaget som tillverkar halstabletten att återuppta sitt kulturpris som las ner år 2000. I år är det Malena Ernman, från Sandviken, som får motta priset. Som kurriosa kan nämnas att det exakta receptet för Läkerol Original bara finns hos tre medarbetare och att dessa inte får flyga tillsammans. (Källa: TT)

Gummi arabicum, menthol och lakrits. Grundreceptet för halstabletten Läkerol är oförändrat sedan 1909. På torsdag fyller varumärket 100 år.

I dag kanske pastillen framstår som en godsak bland andra, men Läkerol har en spännande historia med kändisar, kulturpris och mytbildning kring den topphemliga blandningen av ingredienser. Än i dag hävdar tillverkaren Leaf Sverige att det exakta receptet för Läkerol Original bara finns hos tre medarbetare och att dessa inte får flyga tillsammans.

Idén till halstabletten hämtade grosshandlare Adolf Ahlgren hem till Sverige från en affärsresa till Tyskland. Ett av hans marknadsföringsknep blev tidigt att låta kända personer intyga Läkerols förträfflighet. Några av de kändisar som gjort reklam för Läkerol är Selma Lagerlöf, Fred Astaire och Jussi Björling. I en tidig reklamfilm framträdde "Farbror Läkerolius", som fick en hes tupp att gala.

Läkerol säljs nu i 76 länder och originalpastillen har fått sällskap av nya smakvarianter. I reklamen har de påstådda medicinska egenskaperna tonats ner till förmån för pastillen som kontakt- och imageskapare.

Läkerols kulturpris har delats ut i Sverige från 1971. Priset lades ned 2000, men uppstod i ny form i år med anledning av jubileet.

FAKTA:
Den svenska marknaden för halstabletter omsätter cirka 800 miljoner kronor per år. Läkerols andel är cirka 45 procent.

Läkerol är intimt förknippat med Ahlgrens tekniska fabrik i Gävle. Än i dag sker merparten av produktionen i Gävle.

Mycket snart efter premiäråret 1909 började Läkerol också säljas utomlands. Pastillen kom till Danmark 1910, Norge och Finland 1912, Ryssland 1913 och Tyskland 1914.

Läkerols kulturpris delades först ut i Danmark och i Sverige 1971-2000. Bland mottagarna kan nämnas Povel Ramel, Thorsten Flinck och Alf Henrikson. I år introduceras priset Läkerol-voice of the year. Mottagare: Operasångerskan Malena Ernman från Sandviken.

Källa: NE och Leaf Sverige. (TT)