Bakgrund Afghanistan: Karzai favorit i valet

Inför det andra presidentvalet i Afghanistan sedan talibanernas fall är säkerhetspådragen enorma. Oron i landet har stigit efter flera terrorattacker i veckan. 17 miljoner afghaner har registrerat sig för valet, men det återstår att se hur många som vågar sig ut till vallokalerna i dag.

Talibanerna styrde Afghanistan med järnhand mellan 1996 och 2001, och har lovat att med våld sabotera dagens presidentval. De har bland annat hotat genomföra 20 självmordsattacker i Kabul. Under torsdagsförmiddagen har flera vallokaler fått stänga efter att ha utsatts för bombdåd och raketattacker.

Om man får tro de senaste opinionsundersökningarna är den sittande presidenten Hamid Karzai folkets favoritkandidat med ett väljarstöd på över 40 procent. Hans största utmanare är den tidigare utrikesministern Abdullah Abdullah, följd av Ramzan Bashardost och den förre finansministern Ashraf Ghani.

Totalt ställer 41 kandidater upp i presidentvalet, varav två är kvinnor. 50 procent av rösterna behövs för att bli vald i den första omgången.

Hamid Karzai föddes 1957 i byn Karz i Kandaharprovinsen. Han kommer från en inflytelserik pashtunfamilj och har studerat politisk vetenskap på universitet i Indien. Karzai stödde från början talibanstyret, men bröt senare samarbetet och började engagera sig för att störta talibanerna.

I december 2001 utsågs Karzai till ledare av en interimsregering. I oktober 2004 vann han landets första presidentval med 55 procent av rösterna.

Sofia Eriksson
sofia.eriksson@sr.se