Mask hotar Berlins kastanjeträd
I Berlin uppmanas befolkningen att gå ut och samla löv för att rädda stadens kastanjeträd. Det är en millimeterstor mask som har spridit sig i trädbeståndet och som övervintrar i lövhögarna.
Parasiten heter Miniermale på tyska och den kommer från Makedonien och spridit upp genom Europa. Den gräver in sig i kastanjeträdens löv, förpuppar sig och när det kläckts flyger den vidare och lägger sina ägg på nya löv.
– Om vi tar bort löven på marken, tar vi bort parasiten, eftersom den övervintrar i lövhögarna, säger Joachim Schmidt som är en av Berlins många trädinspektörer.
Han åker nu runt och inspekterar alla offentliga lövinsamlingar. I hans stadsdel, Charlottenburg, finns över 5 000 kastanjeträd. Fram med räfsan och hjälp att rädda träden är uppropet till Berlins invånare.
– Jag hoppas att träden överlever, de är en viktig del av vårt kulturarv, säger Susanne Kraze, som tillsamman med ett hundratal andra personer samlar löv i en del av Volkspark i Berlin.
För att förstå engagemanget, måste man förstå vad träden betyder för berlinarna. Den som sett Berlin ovanifrån, från flygplansfönstret, vet hur grön staden är: träd i parker, på trottoarer, prunkande alléer och små skogspartier allt sida vid sida med hus och vägar.
Berlinarna vårdar och älskar sina träd. Hugger du ned ett - måste du plantera minst två, enligt den lokala träd- och skogsstadgan och den har sitt ursprung i kalla kriget.
Västberlin var omgärdat av muren och det fanns ingen möjlighet att lämna staden för att åka till lantliga miljöer, berättar Joachim Schmidt. För att västberlinaren inte skulle känna sig instängd, planterade man träd varstans det fanns plats.
Det gröna skulle ge staden rymd, lugn, skugga och svalka på sommaren och inte minst lindra den klaustrofobiska känslan. Kastanjeträden är därför djupt rotade i många berlinares både barndom och hjärta.
Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se