En sån tangokavaljer!

Jag har varit ute och åkt Finlandsfärja. I nattklubben framträdde ett antal konstiga orkestrar av skiftande kvalité. Men folk var snälla och dansade ändå.

Vid ett bord strax intill satt ett stort sällskap och firade en 85-årsdag. Festföremålet var en slips- och kostymklädd pigg liten finsk man som tycktes ha hemskt roligt. Efter ett tag meddelade orkestern att nu blir det tango och då ville 85-åringen upp och dansa, men bara tango.

Och så började man spela den populära finska tangon ”Kotkan Ruusu”. Men 85-åringen hade, trots att han var så pigg, svårt att gå. Långsamt närmade han sig dansgolvet med sin kanske något år yngre partner. Ja, det gick riktigt långsamt. Så han hann helt enkelt inte fram förrän ”Kotkan Ruusu” var slut. Och nästa dans var ”Blue Suede Shoes” och det var inget för 85-åringen. Så han fick ta sig tillbaka till sitt bord. Lika långsamt.

När han äntligen satt sig uppmärksammade någon orkester på misstaget och dom lovade spela en ny finsk tango, ”Iltarusko”. Men tyvärr, också denna gång var låten färdigspelad när 85-åringen äntligen stod på dansgolvet. Och orkestern märkte inget utan drog till med ”Lambada”. Men det var inte hans musik, så långsamt återvände han till sitt bord utan att ha tagit ett enda danssteg.

Än en gång uppmärksammades orkestern på att dom inte gett 85-åringen en chans. Så dom lovade spela ”Satumaa”, alla finska tangors moder, om en stund. Så medan dom tröskade igenom ”Du är min man” släpade sig 85-åringen tillsammans med sin dam återigen mot dansgolvet.

Och så spelade orkestern upp ”Satumaa”. Och ni skulle se honom dansa. Jag fattar ingenting, Han kunde knappt ju gå och det vore väl en liten överdrift att säga att han svävade fram över dansgolvet. Men stiligt och fullt av schvung och känsla var det. En sån man.