Bärplockare demonstrerade

Uppdaterad 06:58
Hundratals thailändska bärplockare från Norrbotten och Västerbotten demonstrerade på söndagen i Luleå. Anledningen var att de hittills inte lyckats tjäna några pengar på årets bärplockning och därför inte kan ta sig hem. Ett flertal av de strejkande fick inte heller komma hem till sina förläggningar efter att det blivit känt att de demonstrerat.

Att demonstrationen skedde i Luleå berodde på att den thailändske arbetsmarknadsministern var på besök för att få en bild av bärplockarnas situation. Men några löften om hur bärplockarna skulle ta sig hem eller hur de skulle lösa sina skulder i hemlandet kunde han inte ge.

Under kvällen har bärplockarna uppgett att de inte vill återvända till sina boenden och sade först att de skulle sova i en park.

I stället öppnade Luleå kommun upp en sporthall för att bärplockarna skulle kunna övernatta där, uppger flera medier.

Under måndagsmorgonen befann sig ett åttiotal av demonstranterna i Stadsparken. Enligt Sofie Eriksson, som hjälper bärplockarna, manifesterar de eftersom den thailändska arbetsmarknadsministern ska åka tillbaka till Thailand under dagen. Igår gav han dem ett muntligt löfte om hjälp och nu kräver de ett skriftligt löfte.