Bränder fortsätter rasa i Grekland

I Grekland är skogsbränderna utanför Aten utom all kontroll. Myndigheterna har i dag försökt evakuera tusentals människor från samhällen nordost om huvudstaden. Men trots intensiva insatser fortsätter elden att sprida sig.

Febril aktivitet kännetecknar kampen mot de just nu övermäktiga eldsvådorna utanför Aten. Det brinner på flera fronter och med en rasande hastighet har elden klättrat över bergen och närmat sig Aten. Förorten Agios Stefanos två mil utanför huvudstaden har evakuerats i dag. Poliser med högtalare uppmanade 10 000 människor att ge sig av.

Bilderna är nästan overkliga, de rasande eldsvådorna påminner om Dantes inferno och slukar allt i sin väg, torra pinjeträd, hela olivodlingar, bostadshus och företag. Röken ligger tjock över byarna, och det har inte gått att se att det egentligen skulle varit dagsljus.

Den som blickar ut från centrala Aten ser rök på flera håll, och synen påminner om rökplymer från våldsamma vulkanutbrott.

I dag har också armén kallats in och sammanlagt arbetar nu runt 600 brandmän och militärer för att försöka få elden under kontroll. Till det kommer ett stort antal frivilliga, 12 flygplan och sju helikoptrar. Hjälp väntas också från bland annat Frankrike och Cypern, men hittills har alla försök till att få kontroll över elden varit förgäves.

Det materiella skadorna är enorma och vilken påverkan skogsbränderna får ekologin går ännu inte att förutse. Hittills har inga dödsoffer konstaterats, men flera människor har förts rökskadade till sjukhus.

Och nu kommer också kritiken, invånare i drabbade samhällen vädjar förtvivlat i grekisk radio om hjälp, de säger att de inte sett skymten av räddningsfordon, trots att elden mer eller mindre är runt hörnet. Alla hoppas slippa det som drabbade Grekland 2007, då tio dygns våldsam skogsbrand kostade över 70 människoliv.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se