Kan Finland bli värdsmästare?

Åbo 2009-08-23

Så var då EM igång, och jag har kommit till Finland. Invigningsmatchen spelades just här i Åbo mellan Ukraina och Nederländerna. Tyvärr inför väldigt få åskådare. Jag trodde att jag hamnat i en stor skara glada (i ordets alla betydelser) fotbollssupportrar. Men det var bara en jättelik kryssningsfärja som släppt av en last passagerare.

Nederländskorna chocköppnade och hade gjort 2-0 på Ukraina innan tio minuter hade gått. Det blev inte fler mål, men NL vann rättvist. Damallsvenskans skyttedrottning 2008, Manon Melis, fick inte göra mål men låg bakom det ribbskott som bäddade för 2-0.

Kvällsmatchen på Helsingfors Olympiastadion blev en spännande historia. Danmark spelade ut Finland i den första halvleken. Finländskorna fick allt som oftast slå ifrån sig i panik i det egna straffområdet och den 17 000-hövdade publiken deppade.

I den andra halvleken ändrade sig allt. Var och varannan finländska spelar i damallsvenskan och lyckades visa varför. Umeå IK:s backklippa Maija Saari gjorde målet, en frispark menad som ett inlägg. Men när alla spelare missade bollen, stod också den danska målvakten fel och 1-0 var ett faktum i 49:e minuten.

Finland dominerade men Danmark hade åtminstone två frilägen, som dock den finländska målvakten rädddade strålande. Med massor av sisu höll Finland tiden ut och det ska bli intressant att följa laget.

Seger för Finlands damer i EM-premiären, samma dag som fyra manliga spjutkastare från Suomi misslyckades i VM-finalen. Värdnationen kunde inte fått en bättre start. Spelet imponerade inte om jag jämför med det speltempo Sverige normalt visar upp - men finländskorna vann, och det var ju decennier sedan Sverige vann en mästerskapspremiär.

Dessutom är spelprogrmmet som gjort för Finland. Medan Sverige riskerar att få möta Tyskland redan i en kvartsfinal, och allra senast i semi - får vinnaren av A-gruppen en betydligt lättare resa till en semi i alla fall.

Just lottningen känns väldigt konstig, men vi ska inte gnälla på den - än.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se