Fuglesang förbereds för rymdfärd

På tisdagsmorgonen är det dags för Christer Fuglesang att göra sin andra rymdfärd. Pete Nickolenko, som är ansvarig för själva uppskjutningen, tror inte att det ska bli några problem med åskväder.

På Kennedy Space Center i Florida pågår de sista förberedelserna inför uppskjutningen av rymdfärjan Discovery.

Trots att åskan mullrade över huset där presskonferensen inför uppskjutningen hölls, var bedömningen från den amerikanska rymdstyrelsen Nasa att tidtabellen bör hålla.

– Här i Florida är det ofta åskväder på eftermiddagarna så här års och just nu räknar vi till 60 procent med bra väder vid uppskjutningen, sa Pete Nickolenko, som tycker att det såg bra ut.

Det som möjligen kan bli ett problem är att dåligt väder med blixtar kan ställa till det när de stora bränsletankarna ska fyllas på timmarna före start.

Om allt fungerar så lyfter rymdfärjan med Christer Fuglesang och de sex andra astronauterna klockan 07.36 på tisdagsmorgonen, svensk tid.

Hela besättningen har varit isolerad från omvärlden de senaste dagarna för att ställa om sig inför de tretton dygnen i rymden och för att undvika att smittas av elaka baciller.

Discovery ska föra med sig förnödenheter och vetenskaplig utrustning till den internationella rymdstationen ISS. En ur Discoverybesättningen ska också byta plats med en astronaut från ISS, som ska följa med tillbaka till jorden.

Christer Fuglesang kommer att synas mycket på den här resan. Han ska göra två rymdpromenader och vid ett tillfälle bära en tank med ammoniak som väger 800 kilo, i alla fall på jorden.

Sören Granath, Kennedy Space Center, Florida
soren.granath@sr.se