Linköping

Allt fler studenter köper sina lägenheter

Många studenter väljer att köpa lägenhet. Det är oftast föräldrarna som köper studentboendet till barnen. I Linköping har många studenter kommit på visningarna den senaste tiden berättar fastighetsmäklaren Veronica Nennefors.

- Man ser, speciellt nu på hösten det här året, att det har varit ett stort intresse för små lägenheter som ligger nära till universitetet. Det är mycket studenter som har tittat med sina föräldrar.

Mäklaren Veronica Nennefors förbereder för en visning av en tvåa i närheten av universitetet i Linköping. Hon liksom hennes kollegor runt om i landet ser ett stort intresse bland studenter att köpa sitt boende istället för att hyra.

Ekot har pratat med mäklare på fyra studieorter i landet, Linköping, Umeå, Örebro och Uppsala. Samtliga bekräftar bilden av att bostadsrätterna är populära studentlyor i dag.

Anledningen till det här tycks vara de långa köerna till att hyra en studentlägenhet i kombination med de låga räntorna som gör det fördelaktigt att köpa just nu. Men det är inte studenterna som själva betalar berättar Veronica Nennefors.

– I allra största utsträckningen är det föräldrarna som finansierar köpet, säger Veronica Nennefors.

I Linköping kan ett studentboende som man hyr gå på mellan 2500 och 6500 kronor i månaden. Med de räntor som är just nu kan månadskostnaden för en bostadsrätt däremot bli mycket lägre berättar Katarina Eken, student i Linköping som just köpt en etta i stan nära universitetet.

– jag har insett att om jag kommer till en bra förening med en låg avgift så kommer jag att tjäna pengar det rent månadsvis. Det är månadskostnaden som betyder mycket för mig och det är den som jag vill håla låg. Den kan bli så låg som 2 500.

Men hur ser du på om det nu är så att priserna faller på bostadsrätter eller att räntorna går upp väldigt mycket?

– Förhoppningsvis så går de upp gör de inte det hyr jag ut i andra hand, säger Katarina Eken.

Tillbaka till lägenhetsvisningen i Linköping, just i dag kom inga studenter, men fastighetsmäklaren Veronica Nennefors har träffat många studenter på visningarna den senaste tiden.

– Många är oroliga över att de inte ska ha någon stans att bo och väljer därför ett säkert alternativ, att köpa sin bostad.

Den ekonomiska krisen märks inte av här då?

– Nej, den märker vi inte av. Inte på små lägenheter nära universitetet, säger Veronica Nennefors, fastighetsmäklare i Linköping.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se