LITTERATURDEBATT

Kling och Klang vid den litterära gränspolisen hittar de skyldiga

I helgen publicerades ett Manifest för ett nytt litterärt decenniumDagens Nyheters kultursidor. Huka er.

Manifestet är undertecknat av Pauline Wolff, Jerker Virdborg, Anne Swärd, Jesper Högström, Jens Liljestrand, Susanne Axmacher och Sven Olov Karlsson. De menar att de saknas en kritisk blick på den prosa som lyfts fram i medierna. Och att det "internlitterära klimatet" för var dag som går blir alltmer ängsligt, instängt och konservativt. Därför säger de sju författarna att de tänker "blåsa nytt liv i den svenska prosan".

Men vad jag kan utläsa av det här manifestet vill de mest av allt stampa på andras glöd. Andra författare gör fel. "Bör inte" och "ska inte" är de sju konstaplarnas återkommande retoriska formulering:
   Skönlitteraturen ska inte skildra historiska personer. Skönlitteraturen ska inte heller skildra nu levande personer. Författare ska inte skriva deckare och inte heller skriva om shoppande kvinnor i storstadsmiljö. Och man ska inte låta stilen gå före berättandet. (Hur exakt går det till?)

Mellan raderna i manifestet kan vi också uttyda att t.ex. Lotta Lotass inte ska tro att hon är något. "Den författare som främst intresserar sig för form underskattar grovt sina läsare. Den författare som främst intresserar sig för språk överkskattar lika grovt sig själv."
   Så kan man ju också formulera Jantelagen.

Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se