Norrköping

Gynekologer vill få fler att vaccinera sig

Bättre kunskap om det virus som bland annat orsakar livmoderhalscancer kan göra att fler unga kvinnor väljer att vaccinera sig. Det tror landets gynekologer som idag inleder sin årliga konferens i Norrköping.

På programmet står bland annat ett seminarium för allmänheten om det sexuellt överförbara virus som orsakar livmoderhalscancer.

– Det är mycket, mycket vanligt bland både kvinnor och män. Det finns vaccin så att man i princip kan vaccinera bort stora delar av det som i ett globalt perspektiv är den näst vanligaste kvinnocancern, säger Ann Josefsson som är överläkare vid kvinnokliniken i Linköping.

Sedan tre år tillbaka finns det möjlighet att vaccinera sig mot livmoderhalscancer. Men i Östergötland är det färre än i övriga landet som gjort det.

– Jag vet att det också skiljer sig inom länet. I Linköping är det en betydligt större andel flickor som vaccinerat sig än i Norrköping, säger Ann Josefsson.

I Linköping har det gjorts en studie där man testat de två vaccin som idag finns i Sverige och det kan vara en av orsakerna till skillnaderna mellan städerna.

Men vaccinet är också dyrt. Det kostar 3000 kronor att vaccinera sig. För flickor mellan 13 och 17 år gäller högkostnadsskyddet på max 1800 kronor. Nästa år kommer skolhälsovården att erbjuda vaccination för flickor som är mellan 11 och 12 år.

– Jag tycker att det är självklart att man tackar ja till det. Det är faktiskt det enda vaccinet som finns som kan förebygga någon form av cancer. Även om det inte är ett heltäckande skydd så är det väldigt bra, säger Ann Josefsson.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se