Svininfluensan ger maskrusning

Svinfluensan får många olika slags konsekvenser, bland annat för de småländska företagen. För skyddsprodukttillverkaren Sundströms safety i Lagan har den inneburit att företaget nu går på alla cylindrar och tar in extrapersonal.

– Det är all-time-high faktiskt i augusti månad och det beror mycket på att man i England rustar för beredskap mot svininfluensan. Så vi har fullt upp och har varit tvungna att ta in tio visstidsanställda extra, säger Lars Ronner, teknisk försäljningschef på Sundström safety.

Det som efterfrågas är främst en så kallad halvmask som täcker näsa, mun och haka och har ett partikelfilter som ska ge ett bra skydd mot svininfluensa. Masken är framför allt tänkt för personal som utsätts för många sjuka människor som sjukhuspersonal, ambulanspersonal, polis och liknande grupper.

Förstärkning på 10 personer

För att klara beställningarna kommer alltså personalstyrkan på 55 anställda i Lagan i dag att förstärkas med tio personer som visstidsanställs till att börja med.

Att företaget nu går allt bättre i takt med att en pandemi sveper över världen kommenterar Lars Ronner så här:

– Det är väl paradoxalt i och för sig, samtidigt ser vi det också så att vi ger ju faktiskt möjlighet att kunna skydda de människor som måste ta hand de de sjuka, säger Lars Ronner.

Väntar på order från USA

Och det finns möjligheter till en fortsatt uppgång för Laganföretaget.

– Det är väl så att USA kommer att lägga större beställningar framgent, förmodligen under höstkanten och då någon gång i september-oktober, säger Lars Ronner.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se