Reinfeldt fördömer inte Israelartikel

I går krävde Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att den svenska regeringen ska fördöma Aftonbladets artikel om påstådd organhandel i Israel. Men statsminister Fredrik Reinfeldt tänker inte fördöma artikeln.

– Ingen kan be Sveriges regering att bryta mot Sveriges grundlagar. Vår yttrandefrihet är en omistlig del av den svenska demokratin. Samtidigt vill vi säga att vi är ett öppet pluralistiskt samhälle där judar, kristna, muslimer, ateister och människor med olika politiska uppfattningar lever sida vid sida med varandra i ömsesidig respekt. Vi har inte som en nation föreställningar om folk och länder, säger statsminister Reinfeldt.

Så ett fördömande eller ett uttalande från regeringen är uteslutet som du ser det?

– Vi kan inte ombedjas att bryta mot svenska grundlagar.

En rad israeliska ministrar har kritiserat Sverige och krävt uttalanden, fördömanden. Hur allvarligt är detta för relationerna mellan Sverige och Israel?

– Det allvarligaste som vi skulle kunna göra nu är att börja göra uttalanden som står i strid med demokrati och yttrandefrihet.

Samtidigt har journalister från Aftonbladet motarbetats, får svårare att komma in i Israel. Är du förvånad över att vissa representanter för ett demokratiskt land reagerar så här?

– Det är naturligtvis en reaktion som Israel får svara för och min ambition är nu inte att göra något annat än att ta ner konfliktnivån.

Det har också uttalats förslag om att svenska företag ska bojkottas. Måste inte regeringen utifrån alla de här problemen ändå göra någonting, agera på något sätt i förhållande till Israel?

– Det tycker jag också att vi gör. Våra ansträngningar riktar in sig på att ha bara relationer med Israel och exakt vad som kommer att behövas kan jag inte säga i dagsläget, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se