Eter 5 augusti: landshövdingen mötte pressen

Marianne Samuelsson mötte pressen på Gotland idag
I går bestämde regeringen att landshövding Marianne Samuelsson måste avgå eftersom det inte längre finns något förtroende för henne.

Och anledningen till det är en hemlig bandinspelning som spelades upp i Radio Gotland, där landshövdingen säger att mäktiga företagsledare på Gotland ska särbehandlas positivt när det gäller strandskyddsärenden.

Marianne Samuelsson har kvar sitt jobb som landshövding till söndag. Och idag höll hon en presskonferens för att kommentera sin avgång.

På presskonferensen säger hon att hon är ledsen för att hon inte fick avsluta sitt sexåriga förordnande som landshövding och hon beklagar att hon har inte har varit mer tydlig och en bättre mediastrateg. Hon förstår inte att hon har kunnat tolkas så tokigt och anser att hon varit naiv i förhållande till media.

Spekulationerna om att regeringen skulle ha behandlat henne hårdare för att hon tillhör oppositionen vill hon inte ha några synpunkter på.

Reporter:
nina.mittjas@sr.se

Gotlänningar på stan kritiska till landshövdingen
Sveriges Radio Gotland frågade folk på stan i Visby om vad de tyckte om landshövdingens uttalanden om att behandla mäktiga företagare extra generöst. Bland de vi frågade var det flera som var upprörda över landshövdingens agerande och de tyckte att det var rätt att hon avgick. Ulf Edman, Anna Klintberg, Susanne Nilstein, Cecilia Olsson är några som yttrar sig...

Reporter:
andreas.hedfors@sr.se

Debatt på ledarsidor om radions etik
Flera debattforum och ledare har diskuterat landshövdingens agerande och i samband med det också radions publicering av ljudbandet som spelades in i hemlighet av en tjänsteman. Flera debattörer har gett Sveriges Radio Gotland sitt stöd, medan andra kritiserat radion för sensationsjournalistik.
Många har bland annat undrat hur etiskt riktigt det är av Radio Gotland att använda sig av en bandsinspelning som gjorts i hemlighet.
Radio Gotlands kanalchef och ansvarige utgivare Helena Bremberg säger att inspelningen med landshövding Marianne Samuelsson var så uppseendeväckande att det var nödvändigt att publicera den.
Radions uppgift är att granska makten och meddelarfriheten finns för att garantera att offentliganställda tjänstemän kan informera media om oegentligheter utan att straffas för det. De har också rätt att göra detta anonymt och därför straffas journalister om de röjer deras identitet.
Problemet för radion var inte att publicera ljudbandet utan att skydda källans identitet, menar kanalchefen Helena Bremberg.

Reporter:
eleonor.svensson@sr.se