SKOTTLAND

Frisläppande av libyer får inhemsk kritik

Uppdaterad: 17:16
I dag kallades det skotska parlamentet till ett extra möte för att ställa frågor om frisläppandet av den livstidsdömde libyern al-Megrahi, ett beslut som kommit att kritiseras hårt, inte minst i USA. Den skotska justitieministern Kenny MacAskill fick stå till svars inför politikernas kritiska frågor.

Tonen i dag var hård mot justitieminister MacAskill om hur han kunde fatta beslutet att släppa den cancersjuke al-Megrahi fri av barmhärtighetsskäl.

Megrahi har avtjänat bara åtta år av sitt livstidsstraff för terrorattentatet 1988 som dödade 270 människor i flygplansexplosionen över Lockerbie i Skottland. De flesta som dödades var amerikanska medborgare. 

När al-Megrahi landade hemma i Libyen i torsdags hyllades han som en hjälte, vilket väckt stor upprördhet bland anhöriga och politiker. 

I Skottland finns möjlighet att släppa fångar fria som är döende och beräknas ha tre månader kvar att leva.

Men det är en möjlighet, det är ingen plikt att bevilja en sådan ansökan säger Labours kritiske talesman i Skottland, Richard Baker. 

Om någon, så borde just han, al-Megrahi, nekats att släppas fri, menar Baker.

De senaste åren har ett 30-tal fångar ansökt om att få släppas fri av barmhärtighetsskäl, men sju har fått avslag, säger Labourpolitikern Richard Baker. Han tycker att det borde ha visats större medkänsla för alla de 270 offrens anhöriga. 

Richard Baker och flera andra kritiker frågade också justitieministern idag varför al-Megrahi helt enkelt inte fick sina sista veckor i livet på ett skotskt sjukhus med familjen, istället för att flygas hem för att firas i Libyen. 

Inför det skotska parlamentet sa justitieminister Kenny MacAskill att han uteslutit den möjligheten av säkerhetsskäl, då han inte såg hur man skulle klara bevakningen av den döende livstidsdömde i Skottland.  

Justitieministern sa att beslutet inte är politiskt eller diplomatiskt utan att det ligger medicinska och främst rättsliga skäl bakom hans beslut.

Han konstaterar att den livstidsdömde libyern al-Megrahi inte visade sina offer någon barmhärtighet eller medkänsla men att libyern nu ändå, inom kort kommer att möta ett öde fattat av högre makter. 

Ingen rätt i något land kan överklaga hans öde, han kommer att dö, sa justitieminister Kenny MacAskill. 

Päivi Kotka, London
paivi.kotka@sr.se