hallstahammar

Knivrättegången behöver inte tas om

Rättegången mot den 25-årige man som misstänks ha knivhuggit en 18-årig man i Hallstahammar i början av juli behöver inte tas om. Det var på rättegångens sista dag, som de inblandade fick besked att rättegången måste tas om eftersom rättens ordförande tog semester i fem veckor, men nu har tingsrätten ordnat så att rättegången kan avslustas på måndag i nästa vecka.

25-årigens försvarare begärde på rättegångens sista dag den 13 augusti en läkarundersökning på sin klient och det innebar att rättegången inte kunde avslutas innan man fått svaret på undersökingen. Kruxet var dock att rättens ordförande skulle hinna börja sin semester innan resultatet av läkarundersökningen skulle komma och en ny domare kan och får inte hoppa in bara för att avsluta målet. Rättegången skulle inte heller får skjutas upp så länge som fem veckor eftersom då skulle den misstänkte mannen sitta häktad för länge. Resultatet blev därför att en ny ordföande och nya nämndemän skulle få ta om allt från början igen.

Många upprördes

Att rättegången skulle tas om upprörde många. Bland andra åklagaren i målet, Bengt Lindholm:

– Ja, jag tycker att det här är olyckligt för alla inblandade måste ju nu återigen lämna sina berättelser med mera och det här har varit en jobbig rättegång för samtliga som har hörts. Så det här är inte alls bra, sade Bengt Lindholm, till P4 Västmanland.

Tingsrätten har ordnat så rättegången kan avslutas

Men nu har tingsrätten ordnat så att rättegången kan avslutas i början på nästa vecka med samma ordförande och den behöver alltså inte tas om.

Att man tar om en rättegång är mycket ovanligt och Eva Sjölund, chefsadminstratör på Västmanlands tingsrätt, tycker att det är bra att man nu slipper det:

– Det känns skönt att vi kunnat ordna det på det här sättet för som vi konstaterade så är det ytterst ovanligt att man tar sådana här beslut, men under olyckliga omständigheter och semestertider och annat så kan det ju hamna i det läget. Men nu har vi lyckats med en bra lösning för alla. Jag tror att alla är väldigt lättade över det beslutet så det känns bra på det sättet, säger Eva Sjölund, chefsadminstratör på Västmanlands tingsrätt, till P4 Västmanland.

25-årigen ej psykiskt störd

Den rättpsykiatriska undersökning som gjorts på den åtalade 25-årigen visar att han inte lider av allvarlig psyksisk störing, och så var inte fallet vi brottstillfället heller.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se