p3 nyheter

The Pirate Bay uppe igen

Uppdaterad 16:36

Efter lite mer än ett dygn är The Pirate Bay tillbaka på internet, trots att Stockholms tingsrätt igår tvingade internetleverantören Black Internet att stänga av sajten.

Senaste nytt:

Daniel Westman, forskare Stockholms Universitet:

Victor Möller, VD Black Internet:

Hollywoodbolagens advokat:

Det blev ett mardrömsdygn för internetleverantören Black internet AB. Först tvingades man stänga av anslutningen till fildelningsajten The Pirate Bay, och senare på kvällen utsattes man för ett sabotage som gjorde kunderna blev utan nät.

– Den publika webben ligger ju nere, så vi kommer inte åt hemsidan, säger Anne-Marie Bratt, informationschef på Danderyds kommun, vars leverantör är kund hos Black internet.

Nu säger man att det mesta av nätet är uppe igen men förtroendet bland kunderna har naturligvis påverkats.

– Ja, de blir ju ledsna och besvikna över att inte ha något internet, säger Black Internets VD Victor Möller.

Hade det här med er nedstängning av The Pirate Bay att göra, tror du?

– Möjligt, men jag vet inte, suckar Victor Möller.

"Länge leve", "Gud bevara The pirate bay" och "kriget fortsätter" står det bland kommentarerna å The Pirate Bays sajt som är uppe igen, drygt ett dygn efter nerstängdningen.

Och några fler avbrott kommer inte tolereras, det säger Global Gaming Factory X VD Hans Pandeya som trots nedstängningen tänker köpa The Pirate Bay på torsdag.

– Om det sker ett avbrott efter det, då har inte GGF uppfyllt sin uppgift gentemot sina användare, den får inte vara nere en hundradels sekund, säger Hans Pandeya.

Igår stängdes The Pirate Bay ner, efter att Stockholms tingsrätt tvingat Black Internet att göra det eller betala en halv miljon kronor. Och även om han säger att det här är sveriges första gång, så menar Daniel Westman på Stockholms universitet att det inte är ovanligt.

– Den här typen av mål ser man på många håll i Europa just nu. Rättighetshavare försöker stoppa intrång genom att få internetleverantörer att stänga av uppkopplingar, säger Daniel Westman.

Att Stockholms tingsrätt tog det här beslutet kan betyda att musik och filmindrustrin nu kanske väljer den här vägen istället för att jaga fildelare, tror Daniel Westman.

– Att istället för att vända sig till den som gör intrång egentligen och stoppa det går man mot internetleverantörerna.

Daniel Westman ser också flera problem med beslutet - ett av dem är att många som faktiskt inte fildelar olagligt nu drabbas.

– Det är mycket annan, laglig verksamhet som också blockeras. Det är ett principiellt problem.

Samtidigt tror han att det bara är en tidsfråga innan Pirate Bay är tillbaka på nätet igen.

– För The Pirate Bay kan jag tänka mig att man hittar andra leverantörer, att sajten skulle försvinna helt är inte så troligt.

Piratpartiet tycker att beslutet att stänga The Pirate Bay genom Black Internet är ett hot mot yttrandefriheten och kommer idag att JO-anmäla Stockholms Tingsrätt.

– Är det så att någon sprider information som inte får spridas så straffar man det i efterhand. Aldrig någonsin i förväg, säger partiledaren Rick Falkvinge.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se