Grekiska bränder nu under kontroll

Uppdaterad: 10:07
I Grekland uppger brandförsvaret att bränderna som rasat i Atens norra förorter nu är under kontroll. Därmed hotar inte längre bränderna de centrala delarna av huvudstaden. Även i natt var det många som höll vakt vid sina hus och slängde oroliga blickar upp mot de glödande bergen nordöst om Aten. Det behövs inte mycket för att bränderna ska flamma upp igen.

Brandförmannen Chrisilios Chrisilio vet allt för väl att faran inte är över. Han och hans brandbrigad blixtinkallades i förgår natt från Cypern, och när de kom var elden bara några tiotal meter från att få fäste i en hel by ovanför hamnstaden Nea Makri. Om elden spridit sig vidare ner för bergsluttningen där hade förmodligen hela staden satts i lågor säger Chrisilios Chrisilio. 

Dasuda Gika var en av dem som så när fick se sitt hus i lågor. Du ser mitt hus där upp på höjden, bredvid kyrkan, säger hon och pekar upp mot den svartbrända sluttningen. Jag blir så sorgsen när jag ser hur svart det är överallt. Det kommer vi att få leva med länge, säger hon. 

Hon får medhåll av Anna-Maria som bor i den historiska staden Dionysos, som lågorna höll på att ta för ett par nätter sedan. 

Elden var bara 20-30 meter från vårt hus. Det var otäckt men så kom flygplanen och lyckades släcka elden, berättar Anna-Maria. 

De små gula planen flyger i skytteltrafik dagtid. De glidflyger över havet där de fyller buken med vatten som de sedan släpper över lågorna uppe i bergen. Men när mörkret lägger sig kan de inte vattenbomba längre, och därmed kan elden få ny fart igen. 

Men även om man nu får kontroll över bränderna är det enorma områden som brunnit. En brandman som gjort en snabbmätning på kartan sa att området motsvarar staden Atens hela yta. 

Och det som brunnit är områdets gröna lunga, dit atenarna brukade åka för att få andas bättre luft än vad staden själv kan erbjuda. Dessutom bidrog det gröna till att göra stadens luft bättre. Anna-Maria menar att det som skett är en stor miljökatastrof. 

– Det har aldrig varit så allvarligt som denna gång, säger Anna-Maria. 

Margita Boström, Nea Makri Grekland
margita.bostrom@sr.se