Anklagelser mot CIA-anställda utreds

USA:s justitieminister har beslutat att utreda anklagelserna mot CIA, om att förhörsledare utsatt terroristmisstänkta fångar för övergrepp. Nya uppgifter tyder på att flera fångar hotats i samband med förhör.

Den amerikanske justitieministern Eric Holder tillsätter en särskild utredare för att undersöka anklagelserna mot underrättelsetjänsten CIA. Beskedet kommer samtidigt som nya detaljer avslöjas om CIA:s förhörsmetoder i fångläger i Irak och Afghanistan.

CIA-dokument från 2004, som tidigare varit hemligstämplade, har nu blivit offentliga. De visar bland annat att CIA:s förhörsledare hotade en huvudmisstänkt fånge, Khalid Sheikh Mohammed, genom att säga att de skulle döda hans barn, om en ny terrorattack riktades mot USA. En annan terroristmisstänkt man hotades med att hans mamma skulle utsättas för sexuella övergrepp om han inte samarbetade.

Nu kan de här fallen tas upp till rättslig prövning. Justitieminister Eric Holders utredning kan leda till att de utpekade förhörsledarna åtalas. Det är i så fall ett tydligt avsteg från den tidigare Bush-administrationens linje.

President Barack Obama meddelade i går kväll att han också ändrar reglerna för förhör med terroristmisstänkta. I fortsättningen ska en specialutbildad grupp inom den federala polisen FBI ta hand om förhören, sa Vita husets talesman Bill Burton.

Underrättelsetjänsten CIA ska fortfarande spela en viktig roll, men inte längre ha huvudansvar för förhören med misstänkta terrorister, enligt Vita huset. Också det en politisk kursändring.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se