Lågkolhydratmat gjorde möss hjärtsjuka

En ny studie som gjorts på möss pekar på möjliga hälsorisker med låg-kolhydratkost, som ofta kallas stenåldersdiet, GI-diet eller Atkinsdiet. Möss i studien som fick äta en kost med mindre mängd kolhydrater och mer fett och protein, drabbades av betydligt mer åderförkalkning än andra möss, trots att deras kolesterolnivåer var desamma.

Forskarna, vid bland annat Harvard Medical School och Beth Israel Deaconess Medical Center, delades in mössen in i tre grupper. En matades med standardfödan för många laboratoriemöss, som innehåller cirka 65 procent kolhydrater. De två andra grupperna fick en kost med lägre andel kolhydrater, och istället mer fett och protein.

Efter tolv veckor hade mössen som fått en låg kolhydrat-diet drabbats av betydligt mer åderförkalkning än de andra grupperna, trots att deras kolesterolvärden var normala.

Forskarna betonar att det naturligtvis finns skillnader mellan hur möss och människor reagerar på kost, men de menar att forskningen kan peka på risker som inte syns i mätningar av till exempel kolesterolvärden.

Referens:
Shi-Yin Foo, Eric R. Heller et al. Vascular effects of a low-carbohydrate high-protein diet. Proceedings of the National Acadey of Sciences August 25, 2009.