Elfsborg

Laziomatchen blir politisk

 Det finns risk för bråk kring Elfsborgs match mot Lazio på torsdag kväll. En del av det italienska lagets supportrar är ökända för högerextremism och våld. Polisen förbereder sig och ska få förstärkningar från hela länet.


-->

Hur stor poliskommenderingen blir vill inte Lars-Åke Grönbäck på supporterpolisen i Borås uppge.

– Vi ser ingen vits med att gå ut med detta, säger han. Det kan finnas orosmoment som har ett syfte med att ta reda på hur många det blir.

Ett stort polispådrag väntas inför Laziomatchen på torsdag. Delar av klubbens fans har gjort sig kända för sina facistiska åsikter och för att ställa till med bråk. Polisen i Borås har bland annat varit nere i Rom för att knyta kontakter med polisen där och med klubben, man följer även vad som skrivs i olika forum på internet.

– Vi försöker få reda på vilken typ av supportrar det är. De vet vilka de har sålt biljetter till där nere. Vi har begärt att få hit två italienska kolleger som kan hjälpa oss.

Ungefär 1 000 italienska supportrar väntas komma till Borås. Men just det högerextrema inslaget hos delar av fansen gör att polisen även håller koll på vad motgrupper som Antifascistisk Aktion planerar. Samtidigt vill Lars-Åke Grönbäck tona ned riskerna inför torsdagen.

– Jag var nere i Rom privat för en 10-12 år sedan och det var väldigt stor skillnad då och Elfsborgsmatchen nu. Då hade de banderoller med hakkors och anstötlig text och det fanns inte alls nu.

Ekim Caglar är ordförande i den vänsterinriktade och antifascistiska fotbollsgruppen Partigiani Livornesi Scandinavia och han har följt Lazios supportrar under åren. Han tycker det är viktigt att publiken i Borås markerar mot eventuell fascism på läktarna under matchen på torsdag.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Kommenteringsfunktionen till denna nyhet stänger över natten och öppnar igen onsdag kl. 8.45.