Ammarnäsvägen i dåligt skick

En flera mil lång puckelpist. Så beskriver många som bor i Ammarnäs och Sorsele vägen mellan orterna. Vägen har varit dålig i flera år, och försvårar för utryckningsfordon att ta sig fram.

– Det är en skandal! Vid sjukdomsfall måste de flesta transporter ske med helikopter. Ska man ligga på en bår ska du vara fullt frisk och arbetsför, säger Ingemar Strömgren.

För Ammarnäsborna är den 9 mil långa vägen till centralorten Sorsele en livsnerv, då Ammarnäs ligger vid vägs ände. Cirka halva sträckan är i dåligt skick. Det håller också Vägverket med om.

– Det är jättetråkigt för folk drar sig för att köra upp med husvagn och släp, säger Ragna Wennström i Ammarnäs.

Påtryckning för en upprustning
På både Ammarnäs handel och på värdshuset finns en protestlista med namnunderskrifter som ska skickas till Vägverket. Den är ett upprop med kravet att vägen måste rustas upp.

Sorseles kommunalråd Roland Wermelin säger att man försöker trycka på varje gång man träffar Vägverket. Den dåliga vägen får konsekvenser för näringsliv, ambulans och räddningstjänst.

– Det är en fruktansvärt dålig väg och det inverkar på våra utryckningar uppåt Ammarnäs. Det försenar helt klart utryckningstiden, säger Jan Fransson, räddningschef i Sorsele.

Lena Dahlgren, regionchef på Vägverket, säger att man nu ska göra en inventering som ska leda till att vägen blir bättre.
– Hela sträckan blir inte upprustad och den kommer inte att bli slät som en strykbräda men inom kanske fem år blir den mycket bättre på hela sträckan.

Reportrar: Peter Öberg
peter.oberg@sr.se
Tommy Karlsson Ravström
tommy.karlsson-ravstrom@sr.se