Monica Westins boktips v. 35

Efter ett sommaruppehåll kör vi äntligen igång igen med nya, fräscha boktips. Den här gången är det Monica Westin som tipsar om två barnböcker. Det är Torbjörn Flygt som debuterar i barnbokssammanhang med Fiskplåt och Bajsdrakar. Dessutom Ulf Nilssons Ost till alla möss.

Torbjörn Flygts barnboksdebut Fiskplåt och Bajsdrakar
För sjuåriga Anna och femårige Aron blir den här dagen både otäck och konstig men också väldigt rolig. Årets semestermål är Italien, med bil. De åker genom Sverige och Danmark till Hamburg för att ta biltåget på natten, så de kan sova skönt, för att vakna upp i Italien nästa morgon. Men det blir inte alltid som planerat. Pappa ser dåligt och kör inte så bra, mamma pratar i telefon hela tiden och Aron försvinner men kommer tillbaka. Fast värst av allt är att mamma inte är med på tåget från Hamburg, hon köpte tidningar istället. Mamma har både pengarna och biljetterna i sin väska som hon har med sig på kiosken. Men sin telefon den har hon inte. Pappa tog den av henne och la den i sin ficka när hon pratade för mycket. När konduktören vill se biljetterna på tåget och när de ska betala för maten på tåget tycker båda Anna och Aron att det blir väldigt pinsamt. Men pappa löser det genom att prata luffarspråket. Den här semestern kommer de att skratta åt många gånger.

Ost till alla möss av Ulf Nilsson
När den lilla musen föddes, sa hans mamma; Aj, aj, aj och oj, oj, oj. Han var så liten. Så liten. Men det visste han inte. Han visste heller inte att han var en pojke, eller att han var en randig trädgårdsmus eller att han bodde i Sydafrika. Han visste ingenting. Inte ens vad ost var för något. När musen ger sig ut i världen upptäcker han många märkvärdiga saker. Han börjar också förstå at han är en alldeles speciell mus. En mus som kan tänka. Kanske den enda musen i världen som kan tänka.