västerås

Besökscentrum vill visa kyrkans skatter

Svenska kyrkan i Västerås vill bygga ett stort besökscentrum på kulturmarken mitt emot domkyrkan. Besökscentret ska ha café och information om kyrkans verksamheter och även visa domkyrkans unika skatter.

Domprost Margaret Isberg är en av de som brinner för att besökscentret ska bli verklighet.

– Vi har skatter och vackra saker som inte borde undanhållas svenska folket. Alla medeltidskyrkor i Västerås har det, bland annat medeltida bonader, säger hon till P4 Västmanland.

Efter flera års funderande har planerna på ett besökscentrum tagit form och nu finns ett förslag som ska stötas och blötas genom byråkratin. Besökscentret ska ligga vägg i vägg med de gamla korstimrade stallar som ligger bredvid biskopsgården i sluttningen ner mot Svartån.

Idag är marken privat men trädgården är lummig och vacker, en oas mitt i stan. Det är också tänkt att de gamla stallen ska användas, idag fungerar de som lager. Besökscentrum ska också ha ett café och utrymme att ta emot besökande grupper till domkyrkan.

Och i andra änden av stallet ska själva museidelen ligga där unika föremål från domkyrkan och andra medeltida kyrkor i stiftet ska visas upp.

John Rothlind arbetar som konsvervator i Svenska kyrkan i Västerås. Han hopppas att fler snart får njuta av de unika föremål som kyrkan har.

– Som konservator och konsthistoriker så är det för mig uppenbart vilka skatter vi faktiskt har och hur vi ska vårda dem. Det är skatter som även internationellt sett är unika, säger han.

Frågan om ett besökscentrum kommer att diskuteras i kyrkonämnden under hela hösten. Förhoppningsvis kan man börja bygga 2012 och allt ska vara klart året efter.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se