arbetslösa studerande

Självklart svårt med ekonomin

Nu kommenterar Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, Västekots tidigare inslag om nyblivet arbetslösa som på grund av studierna får förhöjd a-kasseavgift.

Det var i förra veckan som Västekot berättade om Peter Andersson som förlorade sitt jobb och ville börja studera istället. Men då fick han veta att a-kasseavgiften skulle bli 300 kronor dyrare, än om han inte skulle börja plugga.

Men Eva Uddén Sonnegård, statssekreterare åt arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, menar att a-kassan är till för dem som arbetar och att det eventuella jobb som är målet med utbildningen är tillräcklig uppmuntran för att få arbetslösa att studera. Att det är svårt att klara ekonomin under studierna, måste man vara beredd på.

– Det får ju alla studerande göra. Man investerar i framtiden för att man kommer att få ett mycket bättre jobb i slutänden.

– Jag kan förstå att det är en frustration att inte veta om studierna man bedriver kommer leda till ett jobb, men om man lämnar arbetslösheten och går in i en fyraårig utbildning får man sitta ned och fundera vad det är man ska skala bort för att klara av det här. Det är mycket som man inte kan unna sig, säger Eva Uddén Sonnegård.