Ny strategisk rysk visit i Mongoliet

Rysslands president Dmitrij Medvedev är i dag på officiellt besök i Mongoliets huvudstad Ulan Bator. Besöket är strategiskt viktigt för Ryssland, som inte vill tappa alltför mycket mark till Kina när det gäller inflytandet i regionen.

Dmitrij Medvedev tackade Mongoliets president Tsakhiagiin Elbegdorj för inbjudan och sa att han verkligen såg fram emot att tillbringa de här två dagarna tillsammans. Rysk tv har visat de båda presidenternas möte i en jurta, ett traditionellt mongoliskt nomadtält. Det ryska statsbesöket i Ulan Bator handlar mycket om att signalera Rysslands återkomst som strategisk partner till Mongoliet.

Så sent som i maj var den ryske premiärministern Vladimir Putin på besök för att inleda samtal om tekniskt och ekonomiskt samarbete.

Mongoliets stäpper är rika på koppar, kol och guld, men det är framförallt uranbrytning och järnvägsutbyggnad som står högst på Medvedevs dagordning under mötet. Det ryska statliga järnvägsbolaget ska bygga ut Mongoliets järnvägsnät för att godstrafiken till Ryssland ska kunna öka. Rosatom, det ryska kärnenergibolaget, vill utvinna uran i grannlandet, något Ryssland självt inte behöver.

Uranbrytningen är i första hand tänkt för export och för eventuell framtida kärnkraftsutbyggnad i Mongoliet.

Efter Sovjetunionens fall upphörde många av kontakterna mellan grannländerna och i dag ligger Mongoliets enda övriga granne, Kina, långt före Ryssland när det gäller ekonomiska och politiska kontakter med Ulan Bator.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se