Kronoberg

"Jag är glad de dagar jag orkar tvätta"

Över 550 sjukskrivna kronobergare riskerar att bli utförsäkrade vid årsskiftet då regeringens nya hårdare sjukskrivningsregler slår igenom på allvar. Anna Belin Lindberg i Öjaby utanför Växjö är en av dem som vid nyår har förbrukat alla sina sjukpenningdagar.

Tidigare artikel:

– Jag har slutat tänka på det. Jag blir bara ännu tröttare av det, så jag har nog satt på skygglapparna.

33-åriga Anna Belin Lindberg har tidigare arbetat på sågverk och som virkesmätare. Nu har hon varit sjukskriven i 4 år - bland annat på grund av sviterna efter en cancerbehandling och efter att ha tvingats byta ut båda höftlederna....

– Jag är uppe tre-fyra timmar per dag, är jag uppe någon timme till är jag alltid helt slut på eftermiddagen, berättar hon.

För sjuk för ett vanligt jobb
Anna Belin Lindberg är nu en av drygt 550 långtidssjukskrivna i Kronoberg som vid nyår blir utförsäkrade och kommer att stå utan försörjning från Försäkringskassan.

Enligt regeringens hårdare sjukskrivningsregler är hon för frisk för att vara sjuk, men samtidigt är hon för sjuk för att få ett vanligt jobb, säger hon.

– Jag är glad de dagar jag orkar tvätta eller plocka in disken i diskmaskinen.

Tror inte på tuffare tag
Och hon tror inte att regeringens tuffare tag gör särskilt många sjuka friskare.

– För någon liten procent är det bra att de kickas upp ur sin dvala men de flesta av oss långtidssjuka har inte valt en lägre lön och inte valt att inte känna oss nyttiga, avslutar Anna Belin Lindberg.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se