Fredag 28 augusti

Världsfreden om äktenskapet

Den heliga alliansen och nu vill alla ha en bit av tvåenighetskakan; bröllopsplanerare och äktenskapscoacher. Det ska både kosta och smaka. Världsfreden debatterar.

I panelen:

  • Thomas Millroth, författare och konstkritiker
  • Ebba Lisberg-Jensen, fil dr i humanekologi
  • Behrang Miri, artist och grundare av rörelsen gatans röst och ansikte

Enligt Nationalencyklopedien är äktenskapet "En ingången förbindelse mellan två personer. Det är också en social institution. Äktenskapet ger det sexuella förhållandet mellan makarna en legitimitet och bildar ramen för den biologiska reproduktionen och för barnens uppfostran. Det brukar medföra gemensamt boende och äktenskapet är också en konsumtionsenhet." Thomas Millroth har en mer existentiell tanke kring tvåsamheten.

Från och med den 1 maj 2009 är äktenskapet könsneutralt, har moralpaniken lagt sig nu? Fast till och med svenska kyrkan vill ta bort ordet äktenskap ur vigselakten. Och vad betyder äktenskapet när hälften av dem ändå slutar i skilsmässa?

Ockrarna har tagit över templet. Det som är en seriös institution har nu blivit en statussymbol som både män och kvinnor tar skada av, tycker Behrang Miri.

Årliga undersökningar har slagit fast att män vinner på äktenskapet, medan kvinnor vinner på singelliv. Det handlar om hälsa, pengar och karriär. Men om äktenskapet är mannens vinst är det många kvinnor som har Dagen med stort D i sinnet. Det tycker Ebba Lisberg-Jensen är sorligt.