Sundsvall

Skolans dag firas inte av många

Idag har lärarförbundet firat "Skolans dag" runt om i Sverige. Enligt förbundet uppmärksammas inte dagen i år med pompa och ståt, utan istället en kamp mot nedskärningar, varsel och uppsägningar inom skolan.

– ”Det finns inga pengar till vikarier och fortbildningsinsatserna är skrala”, säger Magnus Andersson, trä och metallslöjdslärare från Matfors skola i Sundsvall till Sveriges Radio Västernorrland.

Lärarförbundet fanns även representerade på Stora torget i Sundsvall tidigare idag med anledning av "Skolans dag", men det var ingen större manifestation. På plats fanns två personer; Daniel Zettergren från Lärarförbundet och Magnus Andersson, trä och metallslöjdslärare från Matfors skola.

– De flesta lärare är i skolan under dagen, men vi ska dela ut äpplen och upplysa folk idag, berättar Daniel Zettergren till Sveriges Radio Västernorrland.

Syftet med ”Skolans dag” är enligt Lärarförbundet att visa att de inte accepterar nedskärningar inom skolan, och för att visa detta delades det ut röda äpplen under eftermiddagen. Äpplen med svarta klisterlappar på med tydlig vit text som löd: "Låt inte barnen betala krisen".

– De här äpplena symboliserar ganska mycket, den här gången symboliserar de vårt förbund, säger Magnus Andersson, trä och metallslöjdslärare från Matfors skola i Sundsvall till Sveriges Radio Västernorrland.

”Många problem i skolan”

Enligt Magnus Andersson har skolorna drabbats märkvärt av ekonomisk kris. På Matfors skola där han arbetar har det gjorts indragningar och samordningar, enligt Andersson och han hoppas att kommunen ska kunna bidra med mera hjälp.

– Kommunen kan till och börja med planera bättre, samordna på rätt ställe. Att kunna bedöma prognoserna. Det är inte alltid man gör vinster fast det kanske verkar så, säger Andersson.

Eleven Jasmine Engblom, på Västermalm skola i Sundsvall håller med Magnus Andersson, enligt henne så märks skillnad i skolan nu.

– Ja, det märks skillnad, det försvinner lärare, säger Jasmine Engblom till Sveriges Radio Västernorrland.

Det är dock inte alla elever som anser att skolorna har synbart påverkats av någon ekonomisk kris. Eleven Angelina har inte märkt någonting alls.

– Nej, man tänker inte så mycket på det, säger Angelina till Sveriges Radio Västernorrland.Therés Ulander
theres.ulander@sr.se