Kramfors

Järnvägsbygge orsakar trafikproblem

Just nu är bara en av tre infarter till centrala Kramfors i bruk. De två övriga är stängda på grund av järnvägsbygget. Och det orsakar problem för handlarna.

Kramfors är även i vanliga fall en delad stad. Riks 90 går parallellt med järnvägen och delar stan i två. Men i vanliga fall finns i alla fall tre stora infarter för biltrafiken in till centrala Kramfors.

Bara norra infarten är öppen
Den sydligaste infarten till Ringvägen är den kanske viktigaste körvägen in till Kramfors. Den stängdes för trafik redan den 10:e juni och kommer att förbli avstängd tills en ny vägbro är färdigbygd nästa höst.

Den här veckan är även infarten till Torggatan avstängd. Den har varit stängd tidigare i korta etapper men just nu är det helt stängt medan nya bommar och trafikljus ska sättas upp.

Just nu hänvisas all trafik till och från centrala Kramfors till Ringvägens norra infart. Det är skyltat och det går alltid att komma fram.

Men trafikproblemen ställer till trassel:

-Det är som i Stockolm...
-Häromdan fick jag stå 20 minuter i kö för att komma ut på Riksnittian när jag skulle till dagis för att hämta barnen. Det känns ju nästan som i Stockholm, skrattar Annika Stockberg.

Och för handlarna och företagarna kan det i värsta fall bli en kostsam affär om kundtillströmningen minskar när människor tycker det är krångligt att ta sig in till stan.

Kunderna kan överge Kramfors
-Vi vet inte alls ännu om det verkligen har blivit färre kunder men många undersökningar visar att kunderna snabbt ändrar mönster och börjar handla på nya ställen om det blir besvärligt att ta sig fram dit man brukar, säger Christer Westin som är ordförande för Svensk Handel i Kramfors.

Han betonar att det alltid går att komma fram till centrum, men samtidigt är han orolig för att kombinationen av trafikproblem och dåliga tider ska minska omsättningen.

-Det är en väldigt lång tid byggtid, säger Christer Westin som tror att Kramfors måste satsa på att locka tillbaka kunderna när järnvägsbygget är färdigt. Och då vill vi ha hjälp av kommunen och banverket, säger han.

Mister spontankunderna
Åsa Stenberg driver café i närheten av Ringvägens södra del dit kunderna nu har som allra störst omväg att köra. Hon har inte siffror på det men upplever att det är mindre puls i trafiken nu.

-Det är spontankunderna som bara kör förbi på riksväg 90 som jag är rädd att mista, säger hon.

Hon tycker att hon inte hade fått klara besked från Banverket om att avstägningen av den södra infarten skulle bli så här långvarig.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se