Självständighet firas i beroendets skugga

De georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien kommer i dag att fira ett år som erkända stater. Problemet är att det fortfarande bara är Ryssland och Nicaragua som erkänt de båda områdena.

Det ryska utrikesministeriet uppmanade i går världssamfundet att följa Rysslands exempel och erkänna Sydossetiens och Abchaziens självständighet, för att på så sätt stärka fred och säkerhet i regionen.

Georgien, som för lite mer än ett år sedan förlorade det kortvariga kriget om Sydossetien, svarade med att kalla Rysslands erkännande av de båda utbrytarrepublikerna för ett diplomatiskt nederlag.

Georgiska politiker fördömde i går att Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov planerar att idag besöka den sydossetiska huvudorten Tschinvali. Luzjkov kommer att delta i invigningen av en nybyggd stadsdel i den krigshärjade staden, ett område som finansierats av, och fått namn efter, Moskva.

Stadsdelen ligger alldeles intill resterna av den etniskt georgiska byn Tamarasjeni som utplånades under striderna förra året och vars invånare flytt till Georgien. Samtidigt väntas Sydossetiens president Eduard Kokoity till den ryska huvudstaden bland annat för ett möte med Rysslands premiärminister Vladimir Putin. 

Trots självständighetsfirandet i dag är Abchazien och Sydossetien fortsatt starkt beroende av Ryssland, både militärt och ekonomiskt.

Georgien försöker å sin sida isolera i synnerhet Abchazien och stoppade nyligen en båtleverans med bränsle på väg från Turkiet till abchazisk hamn. För att avhjälpa den rådande bränslebristen måste nu Abchazien importera 500 ton diesel från Ryssland.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se