Fuglesangs rymdresa får vänta

Den planerade uppskjutningen av rymdfärjan Discovery med Christer Fuglesang skjuts upp igen. Tidigast blir uppskjutningen nu på fredag morgon, svensk tid. Samtidigt börjar den amerikanska rymdstyrelsen Nasa tala om att allt kanske skjuts fram till senare i höst.

Blir det inte en uppskjutning senaste den 30 augusti så är planerna att försöka igen i mitten av oktober.

– Vi måste ta hänsyn till att ryssarna snart ska docka med sin rymdfärja vid den internationella rymdstationen ISS och då blir det ont om utrymmet där uppe, sa Mike Moses på en presskonferens efter beslutet om att stoppa nedräkningen.

Han är en av de ansvariga för projektet att skjuta upp Discovery.

I går ställdes uppskjutningen in i sista stund på grund av åskväder och blixtar i närheten av uppskjutningsplatsen på Kennedy Space Center.

Den här gången handlade det om tekniska problem. Instrumenten indikerade inte att det gick att stänga en ventil till bränsletanken, men det är oklart om det är fel på ventilen eller instrumenten.

De sju astronauterna hade ännu inte anlänt till rymdfärjan när felet upptäcktes - och Christer Fuglesang skrev på sin Twitter "otur igen".

Nu är nästa försök med en uppskjutning satt till klockan 06.22, svensk tid på fredag morgon, men nu börjar ledningen för Nasa också tala om oktober som ett alternativ.

Sören Granath, Kennedy Space Center i Florida
soren.granath@sr.se