Gävle

Nya fiskeregler i Gavleån?

Efter problem med tjuvfiske och överfiske på gös kan det bli nya fiskeregler i Gavleån i Gävle. Det är Gavleåns fiskevakter som vill att restriktionerna för fisket i ån ska gälla ända ut till åmynningen, och samtidigt vill dom göra fisket lovlig en längre tid på året. Det står klart efter ett möte som fiskevakterna höll tidigare i veckan.

Det här är första sommaren för fiskevakterna i Gavleån. Deras arbete har varit att kontrollera att fiskereglerna följs och det har gett reusltat.

– Folk har blivit mer nogranna med att tex kolla mått på fisk, säger Tony Berggren, en av fiskevakterna.

I år har de som fiskat mer än lovligt fått nöja sig med indraget fiskekort. Från och med nästa år får de också utrustningen beslagtagen och får lösa ut den hos polisen.

Sedan tidigare är det dessutom klart att gösen i gavleån, från och med nästa år, ska fredas under sin lekperiod från mitten av maj till mitten av juni för att förhindra rovfiske. Men den tid som öringen fredas på hösten är alldeles för lång id ag tycker Tony Berggren och de andra fiskevakterna – det räcker att stoppa fisket i en månad från mitten av oktober till mitten av november vilket skulle ge en extra fiskemånad i december.

Dessutom tycker de att kommunen borde ta ut en avgift för fiskekortet som idag är gratis, 50 eller 100 kronor per år föreslås. Och pengar skulle kunna användas till fiskutsättning i ån.

Tomas Leksell är en av de som fiskar i Gavleån den här dagen och han tycker att förslagen låter bra.

– Det är väldigt fina fiskevatten och det är en förmån att kunna fiska mitt i stan, säger Tomas Leksell.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se