100,sex-trakasserier!

Idag i morgonprogrammet prata vi om de där jobbiga äckliga situationer där någon tar på oss, säger saker om oss, beter sig olämpligt och opassande, MOT VÅR VILJA!!! Vi pratade om sexuella trakasserier. Ett sms (bland många) gjorde mig extra upprörd:

Asså om man säger till killarna i min klass när dom tar på en skrattar dom bara åt en eller snackar massa skit om en till alla i min klass eller kallar en hora, jag har själv blivit utsatt VÄLDIGT många gånger men om man säger till lärare skrattar dom bara och säger äh dom är ju killar, dom vet inte bättre;) /al

Svar på tal:

I skolan har rektorn ansvaret för att arbetsmiljön är bra och att det inte förekommer några kränkningar. Även övrig personal på skola och högskola måste arbeta aktivt för att förhindra att sexuella trakasserier uppstår och agera om det kommer till deras kännedom. Det finns numera dessutom en lag som förbjuder diskriminering och annan kränkande behandling. Det finns även skrivningar i läroplaner om att alla som arbetar inom skolan ska främja jämställdhet mellan könen.

Om du blir utsatt för sexuella trakasserier och det inte upphör, trots att du pratat med en lärare eller rektor om det, så kan du vända dig till barn- och elevombudet som finns på Skolverket. Ombudet ska hjälpa elever som utsätts för diskriminering och kränkande behandling.

Tyvärr tar inte alla arbetsgivare, rektorer och lärare det här på allvar och då är det bra att du känner till dina rättigheter och påminner de ansvariga. Ta hjälp av andra vuxna som till exempel dina föräldrar om du inte blir hörd. Du är värd att visas respekt! (vardguiden.se)

Tack till alla som sms, mailade och delade med sig!

Bra program!

Imorgon tävlar vi! TÄVLINGSTORSDAG! Ratta in!!!

Susanne the Sugarrussian