"Alla industrijobb kommer inte att komma tillbaka"

Många industrijobb kommer inte komma tillbaka när konjunkturen vänder. Det befarar Ingemar Almteg som är ombudsman på IF metall västra Mälardalen. Men arbetsmarknadsminister, Sven-Otto Littorin, som besökte Västerås idag, tror att verkstadsindustrin alltid kommer att behövas.

-- Jag tror att återanställningen i stor utsträckning kommer att gå via bemanningsföretag. Även om det skulle bli ett hårt tryck inom industrin och företagen behöver ha tillbaka många människor i anställning så kommer man vara väldigt försiktig vid återanställning, säger Ingemar Almteg.

Många företag väljer nu omorganisera i lågkonjunkturen. Man försöker hitta olika sätt att göra samma jobb fast med färre personal.

Genom att anställa personal genom bemanningsföretag slipper företagen förhandla med facket om återanställningsrätten, man kan även när som helst låta personen gå.

– Det är ett effektivt sätt att kringgå återanställningsskyddet, säger Ingemar Almteg.

Under början av 90-talet hade vi också en lågkonjunktur i landet, då många människor förlorade sina jobb.

Och Ingemar Almteg tror på liknande konsekvenser efter den här lågkonjunkturen.

– Jag tror att vi kan konstatera när vi är inne i högkonjunkturen att någonstans runt 20 procent har inte kommit tillbaka till industrin.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, som i dag besökte Västerås, törs inte säga hur personalbehovet för verkstadsindustrin kommer att se ut när konjunkturen vänder.

– Vi kommer alltid att behöva en verkstadsindustri i Sverige och den kommer alltid att ha goda förutsättningar. Men exakt hur många av de jobb som försvinner och som kommer tillbaka är extremt svårt att säga, säger Sven-Otto Littorin till P4 Västmanland.

– Det är rimligt att flera jobb kommer tillbaka när konjunkturen vänder uppåt.

Sebastian Widman
sebastian.widman@sr.se