Bra turistsommar i Skaraborg

Turistnäringen i Skaraborg har haft en bra sommar. Lågkonjunkturen gjorde att många svenskar semestrade i Sverige, och den svaga kronan har dessutom lockat hit folk från utlandet.

Lågkonjunkturer brukar göra att folk håller i plånböckerna och inte reser utomlands i samma utsträckning. Därför trodde man redan i vintras att det skulle bli en bra turistsommar för Sveriges del och så verkar det också ha blivit. Anna Karin Kjellberg är turismsamordnare i Töreboda och hon kan summera en bra turistsommar.

– Det har varit mycket turister i Töreboda. Gott om folk som besökt kanalen i sommar. Många har nog valt att semestra mer hemmavid, säger Anna Karin Kjellberg.

Anders Lindauer är turistchef i Skövde och enligt honom har dessutom många olika evenemang lockat folk till Skaraborg trots det dåliga vädret i juli.

– Det som sticker ut i år är ju de nästan osannolikt många evenemangen i Skaraborg. Kan vi dessutom få evenemangen att bli reseanledningar så vi kan få hit folk från Göteborg och mellansverige, då får det en dubbel effekt. En turistekonomisk effekt.

Läckö slott har haft en bra sommar med konserter, utsålda operaföreställningar och välbesökta utställningar. Sommarland tror sig vara i klass med rekordåret 2003, trots de regntunga semesterveckorna i juli. I Töreboda blev Törebodafestivalen en succé. Förutom kommunernas marknadsföring, så har Anna Karin Kjellberg en idé om vad som kan hålla kvar sommarens goda turismsiffror till nästa år.

– Vi ska tala om vad vi har. Att vi alla Skaraborgare är duktiga ambassadörer och talar om och visar upp vårt Skaraborg.