Luleå kommun hjälper thailändare hem

Uppdaterad: 18:39
De cirka 200 thailändska bärplockare som har bott i en idrottshall hela veckan ska få hjälp att komma hem till Thailand. Det är Luleå kommun som har bestämt att kommunen ska hjälpa till med bussresor ner till Stockholm.

Tim Kasemsri har varit i Sverige sedan mitten av juli och är en av dem som nu ser fram emot att komma hem.

– Jag längtar hem till familjen, till tryggheten i Thailand säger che-Tim Kasemsi. Hon har tre barn som väntar på henne därhemma.

Hon, och de andra bärplockarna har precis fått veta att Luleå kommun ska hjälpa dem att komma ner till Stockholm för att sedan kunna flyga vidare till Thailand.

De bemanningsföretag som bärplockarna har anlitats av ska boka om deras biljetter, som många hade bokat för hemresa i slutet av september.

– Vi startar redan nu, med att boka bussar och ta kontakt med bemanningsföretagen och campingarna för att få hit deras tillhörigheter i tid, eller att vi kan hämta upp dem på vägen ner till Stockholm. Det handlar om ett tiotal anläggningar och alla ligger söder om Luleå, säger Sven-Olov Hederyd, som är Luleå kommuns informationschef.

Vem ska ta emot dem i Stockholm?

– Det pågår en dialog på högsta nivå hos oss och med statsministerns kansli och regeringen tillsammans med utrikesdepartementet för hur man ska ta emot dem.

Varför är det här den bästa lösningen?

– För att det är det här thailändarna vill. De vill komma hem så fort som möjligt och de vill inte åka till baka till campinganläggningarna.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se