Luleå kommun hjälper thailändarna hem

Luleå kommun lovar att hjälpa de thailändska bärplockarna med transport ner till Stockholm, för att de sedan ska kunna ta sig hem till Thailand. Och de bemanningsföretag som bärplockarna anlitats av ska boka om deras biljetter, som många hade bokat för hemresa i slutet av september. Den här lösningen har kommunen kommit fram till efter kontakter med bland annat statsministerns kansli i Stockholm.

– Till de åker härifrån ska vi ordna det så bra som möjligt för dem. Sedan ska vi ordna transport och kost på resan ner samt ordna fram allt bagage och pass från de campingar där de bott. De finns här i de kläder de står i, berättar Luleå kommuns informationschef Sven-Olov Hederyd.

Hur ska det här gå till?

– Vi börjar redan nu, med att boka bussar och ta kontakt med bemanningsföretagen och campingarna för att få hit deras tillhörigheter i tid, eller att vi kan hämta upp dem på vägen ner till Stockholm. Det handlar om ett tiotal anläggningar och alla ligger söder om Luleå.

Varför är det här den bästa lösningen?

– För att det är det här thailändarna vill. De vill komma hem så fort som möjligt och i organierad form. De vill inte åka till baka till campinganläggningarna.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se