Politik

Moderaterna diskuterar skattepengar

I dag inleder Moderaterna sin partistämma i Västerås. Vad kommunerna ska använda skattepengarna till är en fråga som lär diskuteras. Är det till exempel slöseri att bygga kommunala ishallar?

Partistyrelsen kommer till stämman med färdiga programförslag för bland annat sjukvård, miljö och integration. Men när det gäller kommunpolitiken vill ledningen ha en ny diskussion i finanskrisens spår.

En fråga som de drygt 200 ombuden ska fundera på är: Vilka är kommunernas viktigaste uppgifter? Vad ska prioriteras? Svaren ska leda fram till ett nytt kommunalpolitisk program.

Det är de så kallade kärnverksamheterna. Kommunerna måste renodla. Det är det klassiska, skola, vård och omsorg, säger Gunnar Lidell, oppositionsråd i Vänersborg och ombud på partistämman.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg har kallat kommuner som i det här läget bygger sporthallar för slösaktiga. I Vänersborg invigs snart Arena Vänersborg som har kostat 170 miljoner kronor.

Gunnar Lidell säger att Moderaterna i Vänersborg sagt ja till en bandyhall för 90 miljoner kronor –och inte mer.

Därmed tycker jag att vi har klarat oss ganska bra mot ideologin i landet.

Men kommer kommunerna att ha råd att bygga idrottsanläggningar i framtiden – med en åldrande befolkning som innebär påfrestningar på ekonomin?

– Jag är inte övertygad om att vi kommer att ha råd över en fem- eller tioårsperiod, men jag tror inte att någon ifrågasätter att man bygger en simbassäng, gör i ordning bryggor på en badplats eller en beachvolleyplan som underlättar för våra ungdomar. Men jag tror att vi behöver titta mer på andra samarbetspartners, säger Gunnar Lidell.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55