Karlskrona

Landstingsråd kritiserar dubbla ersättningar

Den moderate landstingspolitkern Alexander Wendt kan tvingas betala tillbaka pengarna han fått för förlorad arbetsförtjänst. Detta eftersom han fått över 40 procent i lön för sina politikeruppdrag.

Landstingsrådet Bernth Johnsson är mycket kritisk till hur den moderate politikern kvitterat ut pengar han troligtvis inte haft rätt till.

- Våra regler är glasklara och det har både förvånat och upprört mig att Alexander Wendt inte har använt sig av det regelverket, säger han.  

Vilande bolag
Alexander Wendt har fått ut lön för flera politiska uppdrag. För sina insatser inom landstingsstyrelsens arbetsutskott får han 22 000 kronor i månaden. Men han arbetar också som regionråd i Region Blekinge och för de båda uppdragen får han ut nästan 50 000 kronor.

Trots detta har han begärt och fått ut ersättning för förlorad arbetsförtjänst i sitt eget vilande bolag.

Välkomnar utredning
Alexander Wendt vill inte medverka i en bandad intervju, men säger att han välkomnar en utredning som får visa om han gjort rätt eller fel. Enligt Wendt har han fått klartecken för att ta ut förlorad arbetsförtjänst, trots alla sina politiska uppdrag.

Landstingsrådet Bernt Johnsson som är starkt kritisk till hur Alexander Wendt agerat har i samtal med den moderate politikern lovat att fram till på fredag göra en genomgång av alla uppgifter som hittills kommit fram.

- Det vill jag göra innan jag uttalar mig om det är fusk eller inte, säger han.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se