bygget av gasledningen

Kommunanställda skulle tystas

En av företaget Nord Streams underleverantörer har i ett brev försökt sätta munkavle på anställda inom Karlskronas kommun. Tommy Olsson (KD) som är ordförande för tekniska nämnden i Karlskrona, säger till Radio Gotland att det inte kändes bra när han fick ta del av brevet.

I brevet som gått bland annat till chefen för tekniska förvaltningen i Karlskrona står det att när företaget börjar bygga upp ett rörlager i Karlskrona kommer det också att komma frågor från journalister och därför bör alla vara vänliga och respektera den företagspolicy som säger att man inte ska ha någon kommunikation med pressen, dvs inga intervjuer och inte svara på frågor. I stället bör den som får frågorna hänvisa till Nord Streams pressansvariga i Stockholm.

Kristdemokraten Tommy Olsson som är ordförande för tekniska nämnden i Karlskrona säger till Radio Gotland att det kändes inte bra när han fick ta del av brevet:

- Jag kopplade mot yttrandefriheten och att vi har rättighet i alla lägen. Och efter lite funderingar så blev det också så jag gjorde, att jag hänvisade till den yttrandefrihet vi har. Det är ju grundlagsskyddat så det är ju inget någon kan ifrågasätta.

Nord Streams kommunikationschef Tora Leifland Holmström säger att det är definitivt inte meningen att man ska tolka brevet som att man vill sätta munkavle på någon:

- Nej, det ska vara som en hjälp för anställda, vi har inga synpunkter på vilka som blir intervjuade. Men det är inget unikt att ett företag ber sina underleverantörer hänvisa till företagets presstelefon om det finns frågor om projektet.

Tommy Olsson säger ändå att han är förvånad men inte helt överraskad.

På frågan om företaget har antytt liknande önskemål tidigare svarar han att det har funnits sådana signaler.

Bertil Klintbom som är chef för tekniska förvaltningen på Gotland säger att han har inte hört talas om att någon på Gotland skulle fått något liknande brev.