Pensionspengar kan avgöra val i Japan

Det parlamentsval i Japan på söndag. De regerande liberaldemokraterna ser ut att att förlora den regeringsmakt de haft nästan obrutet i mer än 50 år. Försvunna pensionspengar kan bidra till det.

Japanerna ser ut att ha tappat förtroendet för en maktmaskin de röstat fram i 56 år. Med ett litet avbrott på några månader då oppositionen misslyckades med att leverera ett alternativ.

Det som bidragit till att japanerna tappat tålamodet är inte bara en ekonomisk kris som har pågått i stort sett oavbrutet i 20 år. Måttet blev rågat när det visade sig för två år sedan att 50 miljoner pensionskonton helt enkelt hade försvunnit. Gått upp i rök. Pensionspengarna var borta.

Mayomi Sato var en av dem som upptäckte att hennes pensionspengar hade försvunnit. Hon gick för att betala in sin avgift som vanligt. Men fick veta att hon måste betala mer, eftersom det inte fanns några bevis för att hon betalat något de sista nio åren.

– Jag blev förkrossad, säger May Sato. Jag bad dem att spåra vart mina pengar tagit vägen. Men efter två veckor fick jag ett brev som sa att alla redovisningar av mina inbetalningar hade försvunnit.

Det är val till parlamentets underhus på söndag. Alla opinionsundersökningar pekar på en jätteseger för oppositionen, Japans demokratiska parti, som bildats av flera mindre oppositionspartier.

När jag pratar med unga väljare här i Tokyo så tar alla upp problemet med det bristande sociala skyddsnätet. När jag talar med äldre väljare med sin pension skyddad och säker, så talar de om sin oro för sina barns och barnbarns framtid. Och alla talar om att göra upp med en 50-årig byråkrati som uppenbarligen inte fungerar.

Ingen vet var de försvunna pensionspengarna tog vägen: De kanske raderades av misstag när pappersarkiven fördes över till datorer. Eller så kanske någon eller några helt enkelt har stulit alla miljarderna. Ingen vet.

May Sato betalar just nu inte in några pensionsavgifter över huvud taget.

– Jag får räkningar varje månad. Men det finns ett japanskt uttryck som säger: Kasta inte mer pengar till en tjuv. Så jag betalar inte, säger May Sato.

Staffan Sonning, Tokyo
staffan.sonning@sr.se