Ögon fulla med nervceller spar plats

Ryggradsdjur har ögon som är fulla av nervceller, en så kallad omvänd näthinna, något som tidigare ansetts vara en dålig lösning. Biologen Ronald Kröger vid Lunds universitet har kommit fram till att den omvända näthinnan är till stor fördel, framför allt för små djur.

Våra ögon är inte så dåligt uppbyggda som man tidigare trott. 

Alla ryggradsdjur, som fåglar, fiskar och däggdjur har ögon med en så kallad omvänd näthinna. Ögonen är uppbyggda så att de ljuskänsliga syncellerna på näthinnan, längst in i ögat, sitter bakom flera lager med nervceller, som ljuset alltså först måste passera innan det kan tas upp av syncellerna.

Det har verkat som en dålig lösning, som bara försämrar bilden och gör den suddig. I jämförelse med till exempel bläckfiskars ögon, där nervcellerna som för informationen till hjärnan sitter bakom ögat.

Ronald Kröger vid Lunds universitet har nu kommit fram till att den omvända näthinnan är en bra lösning eftesom den sparar plats.

– Det jag har gjort är helt enkelt att titta på ögon på små fiskar, och då ser man att hela ögat är fyllt med nervceller. Och då tändes idén att ja, just det, där spar man ju en hel del plats. Och en sån platsbesparing gör att man har bättre synförmåga än andra konkurrenter som inte har näthinnan på samma sätt, säger Ronald Kröger.

Och eftersom våra, fåglarnas och alla andra ryggradsdjurs förfäder var små fiskar som på detta sätt gynnades av att få bättre syn, så har vi alla ärvt lösningen att ha nervceller inuti ögat.

Referens:
Kröger, R. & Biehlmaier, O. Space-saving advantage of an inverted retina, Vision Research 49 (2009) 2318–2321