jönköping

Bränsle fraktas 30 mil

Trots att det kommunala bolaget Jönköping energi marknadsför sig som ett lokalt och miljövänligt företag, har man nu beslutat att köpa bränsle ända från Värmland, en resa på över 30 mil.

På Jönköping energis hemsida skryter det kommunala bolaget gärna om hur miljövänligt man är, att man är lokal och att fjärrvärmen är ett miljövänligt alternativ.

Vad kunder inte får veta är att en del av fjärrvärmen i vinter kommer att eldas med träpellets från Värmland.

Tidigare har man köpt pellets från Småland men, nu fick man ett så bra bud från Värmlandsföretaget att man inte kunde stå emot och beslutet att köpa från Värmland fattades för bara några dagar sedan. Detta trots att det var en mindre upphandling, där EU:s regler tillåter att man får välja miljövänligt framför lägsta pris.

Lennart Lindberg på Jönköping energi vill inte avslöja exakt hur mycket billigare Värmlandsföretaget var, men att det handlar om storleksordningen 10 till 15 procent.

- Den miljövänliga aspekten måste man ta hänsyn till, men det är så stor prisskillnad så det går inte att undvika att ta en sådan affär, säger Lennart Lindberg.

Miljön fick stå tillbaka

Tidigare har man köpt pellets bara några mil från Jönköping, men ska istället en lastbil åka flera gånger i månaden från Värmland till Jönköping. Det är en resa på 60 mil fram och tillbaka.

- Det är en fråga om konkurrens. Vi ska sälja fjärrvärme i konkurrens med annat, så måste man ta hänsyn till priset.

Ni marknadsför ju er som ett miljövänligt företag utåt - talar inte det här emot det?

- Jag hävdar att vi vägt in det här noga. Hade vi haft rimliga prisskillnader, så hade naturligtvis pengen på miljön slagit igenom, men nu kan vi inte det. Vi hade betalat för mycket för en vara, säger Lennart Lindberg.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se