Köttbullar

En del vill ha sin lök rå och riven vilket ger en starkare, fränare löksmak. Smaksätt med finhackad ansjovis, muskot, kryddpeppar eller timjan. Kanske finhackad persilja. Äventyrlig? Tillsätt drygt ½ tsk bakpulver till satsen så blir köttbullarna luftigare. Välj grädde istället för mjölk om färsen är mager.

½ gul lök
2 små skivor dagsgammalt,vitt bröd, kantskuret
1 ägg ½ dl mjölk eller grädde
1-1 1/2 tsk salt
1/2 msk mörk svampsoja
1 tsk farinsocker
4 korn finstött kryddpeppar
½ tsk nymald svartpeppar
500 g köttfärs av valfri sort

Finhacka löken och fräs den sakta gyllene i smör. Ha tålamod, det är när löken mjuknar den blir söt och aromatisk. Låt svalna. Smula brödet och rör ihop med ägg och mjölk i en stor skål. Låt stå en kvart och rör samman till slät massa. Rör ner ev kryddor. Rör ner löken. Arbeta samman alla ingredienser till en smidig smet. Inte så länge att det blir segt men inte så kort tid att det blir torrt. Låt gärna stå och samla smak en timme i kyl, då blir köttbullarna saftigare eftersom de får en lätt rimning.

Tvätta händerna torka dem noga och olja in dem med neutral olja. Rulla små fina köttbullar och lägg på ett oljat fat. Hetta upp smör i en panna på medelvärme och stek köttbullarna gyllene runt om. Sänk värmen och låt gå klart. Skaka pannan lite då och då. Låt gå färdigt i ugn 150°C. Du kan också försiktigt rulla köttbullarna i olja och lägga dem i långpanna och steka i ugn 200°C. Skaka runt ett par gånger under tiden.

Receptmakare:  Lisa Förare Winbladh