Höst i sommarradion

Sommarradion spurtar, på måndag är hösttablån tillbaka i P4 Norrbotten och för att glappet mellan sommar och höst inte ska bli så påtagligt så började vi redan idag med höstens goda. Eller vad sägs om saffranssmakande äpplen och  potenshöjande(?!)svampar.

Det finns äppelträd som lämpar sig för vårt klimat här i Norrbotten. Leif Blomqvist från Jakobstad i Finland har forskat och grävt fram(inte bokstavligen) gamla sorter av finska, ryska och även svenska speciellt tåliga arter. Äppelträden behöver förberedas inför kalla vintrar och det gör man genom att vara försiktig med kvävegödslingen. Jag föreslog ett varmt täcke men sådana täcken finns inte på marknaden, ännu...

Vid en utebliven patent på äppelträdstäcken tänker jag mig att gå på svampjakt efter dolda fält med Goliatmusseron. En svamp som är enormt populär bland japaner och som sägs vara potenshöjande..Alltså en möjlig källa till inkomst. Maria Sandström från Norrlångträsk i Västerbotten är svampkonsulent och hon berättade om när hon guidade strikta affärsmän från Japan i svampskogen som blev som fnittriga småflickor när de förstod att det var "högstatus-svampen", Goliatmusseronen, som växte fritt här uppe i Norden.

Mina erfarenheter av svampplockning sträcker sig till ett tillfälle då jag trillade över ett gyllene fält med kantareller i de djupa skogarna  i Hälsingland. Jag skulle aldrig drömma om att chansa på att plocka varken soppar eller Goliatmusseroner av rädsla för eventuella oönskade bieffekter. Men av japanernas reaktion att döma så kickar Goliatmusseronen redan innan närkontakt..

/Anna