Motala

"Ta ert ansvar Electrolux"

Landshövding Björn Eriksson, kommunalrådet Eva Isaksson Ribers (M) och företagaren Owe Pettersson kräver nu i ett brev till Electrolux att företaget borde ta ansvar för Motala.

– Vi försöker peka på att vi tycker att det är väldigt viktigt att Electrolux tar sitt ansvar för den fortsatta utvecklingen i Motala. Vi vill också peka på de möjligheter som finns här.  Det finns bra lokaler och duktiga människor som kan jobba, säger Isaksson Ribers.

Brevet skickas till Electrolux koncernchef och där uppmanas företaget att visa att man verkligen är ett svenskt företag med verksamhet i Sverige.

"Vi har i olika sammanhang varnat för den avlövning som skett av Electrolux verksamhet i Motala. Det slutliga beviset är nu Dometics flytt till USA. Ett beslut, baserat på kraftiga offentliga subventioner, där det som generationer av Motalabor varit med och byggt upp sälj ut"

 Isaksson Ribers, Eriksson och Pettersson i brevet.

– Dessutom har Motala som kommun i alla år ställt upp för att Electrolux ska må bra. Då tycker vi att det är viktigt att Electrolux visar ett lika stort ansvar som vi har gjort, säger Isaksson Ribers.

Efter de nedskärningar som gjortsi år arbetar idag 250 personer med att tillverka spisar på Electrolux fabrik i Motala. Ytterligare 30 personer arbeter på lagret. Men till skillnad från grannen Dometic som beslutat att lägga ner tillverkningen i Motala så är tillverkningen kvar för överskådlig framtid.

Tror ni att de kommer att lyssna på er?
-- Det är vår förhoppning att man ska göra det.

Men är det inte bara lönsamhet som gäller för företagen idag?
– Vi har ju faktiskt bidragit till den här lönsamheten. Vi har utbildat människor, skaffat arbetskraft, gett en god service och så vidare.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se