Länsstyrelsen nobbar övervakning

Linköpings Hockeyklubb får inte kameraövervaka samtliga sina hemmamatcher i Cloetta center. Länsstyrelsen har gett tillstånd för att övervaka så kallade högriskmatcher med kameror inne i hallen men LHC vill helst övervaka samtliga matcher. Däremot är det upp till LHC och att själva tillsammans med polisen avgöra vilka matcher som ska ses som högriskmatcher.

– När vi ger tillstånd måste vi väga intresset av behovet av ordning och säkerhet mot att integritetsintresset, att allmänheten inte ska bli övervakad, säger Kristina Samuelsson på länsstyrelsen.

Men ni litar på att polisen och LHC gör en korrekt bedömning av vad en högriskmatch är?
– Vi har möjlighet att följa upp hur de har gjort bedömningarna av högriskmatcherna och om det förekommit övervakning vid andra tillfällen. Så vitt jag förstår så ska man bedöma i förväg att det är en högriskmatch, säger Samuelsson.

I sin ansökan för att få kameraövervaka pekar LHC på att kameraövervakning ger möjlighet att stävja brottslighet och stänga av personer som inte sköter sig inne på arenan.

– Jo, och det är därför de fått det tillstånd de fått. Men att sedan få tillstånd även för träningsmatcher och andra matcher, där är vi inte riktigt ense.

Mathias Lindholm
mathias.lindholm@sr.se